Novice

KÖSTER PS Flex: Antikorozijska zaščita, ki premošča razpoke

Pri zaščiti rezervoarjev pred korozijo je še posebej pomembno zagotoviti, da tekočina ne prodira v beton ali celo uhaja iz prostora, tudi ko nastanejo razpoke. Le te lahko nastanejo zaradi vpliva različnih sil. Pogosto pojava razpok ne moremo preprečiti le z ojačitvijo betona, zato uporabimo premaze, ki so sposobni premoščati te razpoke nastale v betonu. Izdelek KÖSTER PS Flex so nedavno testirali na Inštitutu za testiranje materialov v Bremnu (MPA), kjer so potrjena odlično zmožnost premoščanja razpok tudi pri nizkih temperaturah (3.6 mm pri 0 °C; 1.0 mm pri – 20 °C).

Kmetijska poslopja

Mnogi betonski rezervoarji so zgrajeni za shranjevanje tekočih snovi iz kmetijske dejavnosti, kot je gnoj, gnojnica. V takšnih tekočinah je na splošno visoka koncentracija organskih kislin, zaradi česar morajo organski premazi izpolnjevati posebne zahteve. V primerjavi z anorganskimi kislinami (žveplova, klorovodikova kislina), imajo organske kisline nizek pH in se večkrat obnašajo kot topila. Leta 1990 je Nemški inštitut za gradbeništvo postavil zahteve za testiranje armiranih betonskih bazenov za shranjevanje gnojnice. Ta merila je uporabil tudi Inštitut za testiranje materialov v Bremnu (MPA) pri testiranju izdelka KÖSTER PS Flex za protikorozijsko zaščito armiranih betonskih rezervoarjev.

Najprej so betonske plošče premazali z osnovnim premazom KÖSTER Bridge Coat nato pa s KÖSTER PS Flex. Ko se je premaz posušil, so bile betonske plošče izpostavljene kemičnim obremenitvam pri razpokah širine 0,2 mm. Nato so v rezervoarje shranili različne tekočine (gnojila, gnojnica, topilo – heksan). Po testiranju ni bilo opaziti prepustnosti rezervoarjev ali napak na podlagi kot so mehurčki ali razpoke. V vseh primerih je bilo opaziti odličen oprijem premaza na beton.


Obnašanje v primeru ognja

V Evropi je pri gradnji velikih javnih objektov z javnim prometom (npr. parkirne hiše) potrebno upoštevati kako se gradbeni materiali obnašajo v primeru požara. Tudi pri preizkušanju rezervoarjev za hrambo tekočin iz kmetijske dejavnosti je zahtevan požarni preizkus za materiale, ki so uporabljeni za antikorozijsko zaščito. Tako je bil tudi za KÖSTER PS Flex izveden požarni test s katerim se je določil razred gradbenega izdelka. Pri testiranju 2,5 mm plasti KÖSTER PS Flex ni bilo opaziti gorljivih delcev in le malo dima. Po največ 30 sekundah je plamen ugasnil. Rezultat preizkusa je bila razvrstitev izdelka v razred običajno vnetljiv (DIN 4102-B2).

Glede na trenutno veljavne testne certifikate je izdelek KÖSTER PS Flex dovoljeno uporabljati v kmetijskih rezervoarjih za tekočine. V prihodnosti se bo podjetje KÖSTER zavzemalo za pridobitev certifikatov, ki bodo dovoljevali vgradnjo izdelka v objekte za shranjevanje, polnjenje in prenos materialov.

Ta certifikacija izdelku omogoča, da je izdelek v Nemčiji naveden na seznamu Nacionalnih gradbenih predpisov (Seznam A, del 2), ki zagotavlja, da izdelek ne predstavlja potencialne nevarnosti za vodo zaradi puščanja. Vse tri dokumente lahko zaprosite pri Dirk Fischer (d.fischer@koester.eu | +49 4941 9709 31):

  • Statično premoščanje razpok
  • Certifikat za uporabo v področjih izpostavljenih gnojnici
  • Požarni test

 

Back

Top
Austria Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland France Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Latvia Lebanon Mexico Netherlands Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America