Novice

14 let kasneje - in KÖSTER TPO še vedno kot nov

KÖSTER proizvaja strešne membrane že od 80-ih let. Številne membrane iz tistega časa, še vedno v odličnem stanju, lahko vidimo na številnih strehah; tudi na proizvodnem objektu podjetja KÖSTER.

Ker so KÖSTER TPO Strešne membrane znane po svoji dolgi obstojnosti, ni ravno pogosto, da lahko izvedemo laboratorijske teste njihovih lastnosti po več letih. Julija 2015 so podrli streho zgrajeno leta 2001, na kateri je bila vgrajeno KÖSTER TPO Strešna membrana. Tako so v laboratoriju podjetja KÖSTER izkoristili priložnost za preučevanje sprememb in lastnosti membrane po 14 letih.

Tip membrane:

TPO 2.0 mm

Začetek izpostavljenosti vremenskim razmeram:

14.3.2001

Konec izpostavljenosti vremenskim razmeram:

13.7.2015


Zunanji izgled 
Po tako dolgem času sicer membrana kaže normalne znake obrabe, vendar je v odličnem stanju.

Po čiščenju membrane z visokotlačnim čistilcem in standardnimi gospodinjskimi čistili, so vidni le še minimalni znaki obrabe.

.

 
Površina je v odličnem stanju in ne kaže poslabšanja zaradi vremenskih vplivov. Površina je še vedno hrapava in ne kaže znakov obrabe. 


Vrednosti natezne trdnosti

Natezna trdnost membrane ostaja odlična tudi po skoraj desetletju in pol uporabe. Julija 2015 so bile izmerjene naslednje vrednosti:

Natezna trdnost po dolžini:

9.39 N/mm²

Natezna trdnost po širini:   

7.26 N/mm²

Raztezek po dolžini:

942%

Raztezek po širini:

875%

Rezultati testa so bili izjemni – izmerjene vrednosti stare, obrabljene membrane še vedno prekašajo vrednosti, ki jih določa naše zagotavljanje kakovosti v skladu d sedanjo izjavo o lastnostih izdelka KÖSTER TPO 2.0 Na podlagi teh specifikacij, bi membrano danes še vedno lahko prodali.

Natezni raztezni diagram: KÖSTER TPO po 14 letih izpostavljenosti vremenskim vplivom.


Staro sreča novo

Razen čiščenja ni bilo drugih predpriprav pred varjenjem nove KÖSTER TPO 2.0 strešne membrane s 14 letno KÖSTER TPO membrano. Membrani so toplotno zvarili z varilcem na vroč zrak pri temperaturi  600°C s hitrostjo 1.0m/min. Sicer pod drugačnimi okoliščinami varjenje stare in nove membrane naj ne bi bilo mogoče; vendar lahko staro membrano pripravimo za varjenje z ustreznim orodjem za brušenje.

Rezultat je impresiven: ne samo, da je možno zvariti staro in novo membrano, tudi spoj/šiv je brezhiben. V povprečju je bila dosežena odpornost na razslojevanje v vrednosti 470 N/ 50 mm, izmerjene vrednosti niso nikdar padle pod 400 N / 50 mm.

Povzetek
Rezultati raziskave  so pokazali izjemno  vzdržljivost in trajnost KÖSTER TPO Strešne membrane, saj je po 14 letih uporabe še vedno kot nova. Membrana ni postala toga ali krhka, kar pomeni da se njene mehanske lastnosti niso spremenile. Membrana bi tako danes še vedno lahko brez težav prestala strogo kontrolo kakovosti.

Ključna prednost KÖSTER TPO Strešnih membran je možnost varjenja tudi po več letih uporabe, brez večje predhodne obdelave. To skrajša čas in olajša delo, kar je pomembno predvsem pri večjih gradbenih projektih, ki lahko trajajo več mesecev ali let.

V tem primeru je tudi po 14 letih membrana ohranila svojo varivost brez posebnih predpriprav. Poleg tega je možno spajanje membran in dodatkov brez težav.

 

Članek lahko prenesete tukaj.

 

Back

Top
Austria Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland France Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Latvia Lebanon Mexico Netherlands Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America