Dvig kapilarne vlage v zidovih s časom povzroči precejšne poškodbe. Kazalci tega so izločanje soli na površini, odpadanje ometa, poškodbe na tapetah in pojav zdravju škodljivih plesni. S patentiranim sistemom, n.pr. z injektiranjem obstojne in trajno elastične sintetične smole v zid, se doseže naknadno horizontalno izolacijo in s tem uspešno prepreči dvig kapilarne vlage.

K referencam

Izdelava horizontalne bariere z vgradnjo Crisin 76 (injektiranje brez pritiska)

Dvig oz. vleka vlage je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe zidanih sten. Posledice kapilrne vleke vlage so po navadi lepo vidne:
-
odpadanje ometa,
- poškodbe in propadanje dilatacij ter opek,
- pojav solitra, alg, mahu, ...

Poškodbam, nastalim zaradi vertikalne vleke vlage se lahko izognemo z izdelavo horizontalne bariere.
Najlažji in najbolj uspešen KÖSTER sistem za izdelavo horizontalne pregrade v obstoječih stenah je KÖSTER-jev (patentiran) sistem s KÖSTER Vogalnimi nastavki in KÖSTER Crisin 76 Koncentratom. KÖSTER Crisin76 Koncentrat je zelo tekoča sintetična smola, ki prodre v najmanjše kapilare gradbenih materialov (zidu) in trajno zaustavi dvig kapilarne vlage. Ima hidrofobni učinek. Njegova edinstvena lastnost je, da se ga lahko uporablja tudi pri zelo visoki vlažnosti - vsebnost vlage v zidu je lahko ≤ 95%. Poleg tega je učinkovit tudi pri visoki vsebnosti soli v podlagi.  
        
V steno, na višini, kjer želimo narediti pregrado, na enakomerni razdalji zvrtamo izvrtine (razdalja med posameznimi izvrtinami je odvisna od debeline zidu).  KÖSTER Crisin 76 Koncentrat brez pritiska injektiramo v izvrtine - V izvrtine vstavimo KÖSTER Vogalne nastavke in KÖSTER Kapilarne palčke, preko katerih dovajamo KÖSTER Crisin 76 Koncentrat v steno. Za injektiranje ne potrebujemo nobenega pritiska, saj sistem za svoje delovanje in zaustavitev vleke vlage izkorišča isti kapilarni sistem po katerem vlaga prodira v steno. KÖSTER Kapilarne palčke imajo veliko prednost, in sicer, da tekočina preko njih vstopa v steno samo tam, kjer se kapilarna palčka dotika sten izvrtine. S tem ne tratimo materiala za zapolnitev lukenj in razpok, kjer to ni potrebno (kjer ni vlage oz. kjer so votli prostori). V zid se dovede le toliko 
KÖSTER Crisin76 Koncentrata kolikor je potrebno. Ko je bariera narejena in je vsa vlaga "porabljena" se dovajanje KÖSTER Crisin76 Koncentrata  samo ustavi.  Namesto KÖSTER Crisin76 Koncentrat lahko uporabimo tudi KÖSTER Crisin76 Kremo. Kadar stena ni močno vlažna lahko alternativno uporabimo tudi KÖSTER Mautrol-tekočinoza zatesnitev zidov. Pred nanosom moramo analizirati vsebnost vlage in soli v zidu. KÖSTER Mautrol, lahko uporabimo le v primeru, ko podlaga ni obremenjena s soljo (do cca 1% masnega deleža) in vsebnost vlage ne presega 50% (5-8% vsebnosti vode - masni delež).    
Kadar je zaradi naraščajoče vlage že prišlo do poškodb sten, moramo stare zaključne omete odstraniti. Ko je narejena horizontalna bariera, moramo nanesti še KÖSTER Sanirne omete. KÖSTER Sanirni ometi  omogočajo, da se zidovi izsušijo brez kakršnekoli dodatne škode. So paropropustni in hidrofobni. KÖSTER Sanirni ometi izsušijo steno in iz zidov absorbirajo ostanke soli. Tako se sol ne pojavlja na površini in ne poškoduje končnega ometa ali barve.            

Na razpolago je več vrst KÖSTER Sanirnega ometa: siv, bel, hiter in lahek. KÖSTER Sanirni omet, Beli po navadi uporabljamo pri starejših stavbah, saj zaradi bele barve ne potrebuje beljenja. KÖSTER Fini omet  ustvari zelo gladko površino, priporočen pa je za uporabo tam, kjer morajo biti dosežene določene arhitekturne zahteve. KÖSTER Sanirne omete je mogoče barvati, a le s paropropustnimi barvami, kot sta npr. KÖSTER Silikonska barva bela ali KÖSTER MF 1. Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

Izdeleva horizontalne bariere s Crisin kremo

Dvigajoče se (ali kapilarna) vlaga je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe na zidanih zidovih. Te poškodbe lahko hitro prepoznamo po odpadanju ometa, poškodovanih fugah ter opekah, po izcvetanju soli in rasti alg na stenah. Škodi zaradi dvigajoče se vlage se lahko izognemo z vgradnjo horizontalne bariere.


KÖSTER Crisin krema je zelo fina smola, ki penetrira tudi v najmanjše kapilare gradbenega materiala, trajno zaustavi kapilarno delovanje in ustvari hidrofobični učinek. Vgrajuje se lahko iz zunanje in notranje strani stavbe. Uporabljamo jo lahko tudi pri visoki vsebnosti vlage (95% +/-5% nasičenosti v steni) in za vse stopnje onesnaženosti s solmi.


V primerih poškodb, ki jih povzroča dvigajoča se vlaga, je potrebno s sten odstraniti star omet. Po vgradnji horizontalne bariere je potreben nanos KÖSTER sanirnih ometov, ki omogočajo, da se zid suši brez nastanka škode. KÖSTER sanirni ometi so paro-prepustni in hidrofobični. Soli, ki ostanejo v zidovih se absorbirajo v KÖSTER sanirni omet, tako da sol ne izcveta na površje in ne povzroča poškodb na ometu in barvi.


Na voljo je več vrst KÖSTER sanirnih ometov (siv,bel, hiter in lahek). KÖSTER sanirni omet beli se pogosto uporablja v starih zgradbah, brez naknadnega pleskanja. KÖSTER Fini omet ustvarja gladko dekorativno površino, in ga lahko uporabljamo za doseganje bolj zahtevnih arhitekturnih ciljev. Čez KÖSTER sanirni omet lahko nanesemo le barve, ki dihajo (so paro-prepustne), kot npr. KÖSTER Silikonska barva bela.


Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

Horizontalne izolacije z injektiranjem pod pritiskom za polne zidane stene

1 Vgradnja injektirnih nastavkov
KÖSTER Superpacker 13 mm x 85 mm CH
2 Vgradnja horizontalne bariere z injektiranjem
KÖSTER Mautrol 2K
KÖSTER Mautrol Flex 2K
3 Injektirna črpalka
KÖSTER 1K-injektirna črpalka
4 Zapiranje izvrtin
KÖSTER KB-FIX 5
5 Predpremaz
KÖSTER Polysil TG 500
6 Izravnava
KÖSTER Tesnilna malta
7 Osnovni obrizg za oprijem
KÖSTER Sanirni omet - osnovni obrizg
8 Omet
KÖSTER Sanirni omet Beli
9 Fini omet
KÖSTER Fini omet
10 Barva
KÖSTER Akrilna barva
KÖSTER Silikonska barva bela

Hitro in učinkovito: izdelava horizontalne bariere s pomočjo injektiranja pod pritiskom - z injektirno črpalko. Kadar v zidu ni razpok in lukenj, lahko horizontalno bariero naredimo z injektiranjem pod pritiskom. V steno na enakomernih razdaljah zvrtamo vrtine, v katere vstavimo injektirne nastavke. Preko njih s pomočjo injektirne črpalke injektiramo izolacijski material in naredimo horizontalno zaporo. Luknje in razpoke, ki se pokažejo med vrtanjem lahko zapolnimo s KÖSTER Suspenzijo za izvrtine. Ko so razpoke zapolnjene, lahko ponovno zavrtamo luknje. 
Za tovrstno injektiranje so najprimernejši izdelki KÖSTER Crisin 76 Koncentrat, KÖSTER Mautrol 2K in KÖSTER Mautrol Flex 2K - dvo komponentni izdelki začnejo hitreje delovati in imajo krajši čas strjevanja. To pa pomeni, da  se kapilare hitreje zamašijo/zatesnijo.            
Kadar je zaradi naraščajoče vlage že prišlo do poškodb zidov, moramo stare omete odstraniti. Ko je narejena horizontalna bariera, pred nanosom KÖSTER Sanirnih ometov celotno površino zaščitimo s KÖSTER Polysil TG 500 in s KÖSTER Tesnilno malto WP naredimo površinsko izravnavo. KÖSTER Sanirni ometi omogočajo, da se zidovi med sušenjem ne poškodujejo. So paropropustni in hidrofobni. KÖSTER Sanirni ometi izsušijo steno in iz zidov absorbirajo ostanke soli. Tako se sol ne pojavlja na površini in ne poškoduje končnega ometa ali barve.         
Na razpolago je več vrst KÖSTER Sanirnega ometa: siv, bel, hiter in lahek. KÖSTER Sanirni omet, beli ponavadi uporabjamo pri starejših stavbah, saj zaradi bele barve ne potrebuje beljenja. KÖSTER Fini omet ustvari zelo gladko površino, priporočen pa je za uporabo tam, kjer morajo biti dosežene določene arhitekturne zahteve. KÖSTER Sanirne omete je mogoče barvati, a le s paropropustnimi barvami, kot sta npr. KÖSTER Silikonska barva bela ali KÖSTER MF 1.

 

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumetaciji.

 

 

 

Back

Top
Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Kuwait Latvia Lebanon Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America