Na ta način se notranje kletne površine trajno izolira brez odkopa zunanjih kletnih površin t.j. brez zemeljskih del. Takšne izolacije se lahko izvede tudi pri prodorih tekoče vode. Izolacija proti vodi pod pritiskom se doseže z posebnim premaznim sistemom. Po uspešni izolaciji se nanese paropropustni sanirni omet.

K referencam

Notranje kletne izolacije temeljne plošče z mineralnimi premazi

1 Horizontalne izolacije za zidove
KÖSTER NB 1 siv
2 Vgradnja zaokrožnic
KÖSTER Tesnilna malta Plus
3 Primer
KÖSTER Polysil TG 500
4 Izolacija površin
KÖSTER NB 1 siv
5 Zaščita izolacije
KÖSTER SL Premium

Prednost mineralnih tesnilnih sistemov je dobra oprijemljivost materialov na mineralne podlage, na katere se sistem vgrajuje. Ponašajo se tudi z odlično vezljivost med posameznimi izolacijskimi plastmi. Mineralni tesnilni sistemi so zelo obstojni – sistem bo učinkovito tesnil in deloval dokler bo stal objekt v katerega je vgrajen.         
Da bi se izognili dvigu kapilarne vlage po zidu, moramo s KÖSTER NB1 Sivi (kateremu za večjo elastičnost dodamo KÖSTER NB1 Flex) ali KÖSTER NB Elastic (z lastnostjo premoščanja razpok in hkrati ohranjanja vodotesnosti), narediti horizontalno bariero. S tem naredimo horizontalno izolacijo zidov in preprečimo prodor kapilarne vlage v stene.           
Za utrditev podlage kot predpremaz nanesemo KÖSTER Polysil TG 500. Na stiku tla-stena s sanacijsko malto KÖSTER Tesnilna malta WP naredimo zaokrožnice. S tem zagotovimo učinkovitost (in preprečimo poškodbe) nadaljnjih plasti tesnilnega sistema.        
Na tako pripravljeno podlago (tla) nanesemo mineralni tesnilni sistem KÖSTER NB1 Sivi, ki mu za večjo elastičnost dodamo KÖSTER NB1 Flex. V kolikor želimo hitrejšo aplikacijo uporabimo KÖSTER NB1 »Hiter«. Če se soočamo z vdorom tekoče vode in vode pod pritiskom za tesnjenje uporabimo KÖSTER KD Sistem.    
Za zaščito izolacije uporabimo KÖSTER SL Premium.
Alternativno lahko za izolacijo talnih površin uporabimo KÖSTER NB Elastik Sivi ali KÖSTER NB Elastik Beli.

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

Notranje kletne izolacije temeljne plošče z mrzlo, samolepljivimi izolacijskimi trakovi

1 Horizontalne izolacije za zidove
KÖSTER Fix-Trak 15 SY
2 Izolacijska zaokrožnica
KÖSTER Tesnilna malta Plus
4 Hidroizolacijski sloj
KÖSTER KSK SY 15
5 Zaščitna plast (PE folija)

6 Samorazlivni izravnalni sloj
KÖSTER SL
KÖSTER SL Premium

Najhitrejša in najbolj enostavna rešitev za talno izolacijo je vgradnja KÖSTER KSK mrzlo, samolepljivih izolacijskih membran.
V izogib dvigu kapilarne vlage  moramo najprej s KÖSTER Fix-Tape 15 SY ob vznožju stene narediti horizontalno bariero. Nato na stikih tla-stena s KÖSTER Tesnilno malto WP naredimo zaokrožnice. S tem zagotovimo učinkovitost (in preprečimo poškodbe) nadaljnjih plasti tesnilnega sistema. 
Kot predpremaz uporabimo KÖSTER Primer BL, KÖSTER Bitumenski predpremaz oziroma KÖSTER KBE tekočo folijo. Običajno na tako pred pripravljeno podlago nanesemo hladno, samolepljivo tesnilno folijo KÖSTER KSK SY 15. Preklopi naj bodo široki 10 cm.         
Preden nadaljujemo z delom moramo vgrajeno KÖSTER KSK tesnilno folijo zaščititi pred mehanskimi poškodbami. Prav tako jo moramo povezati s vertikalnimi tesnilnimi sistemi na stenah. 

 

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

Notranje kletne izolacije proti talni vlagi, vodi in vodi pod pritiskom

1 Prednamaz
KÖSTER Polysil TG 500
2 Površinska izravnava/ zapolnitev fug
KÖSTER Tesnilna malta Plus
3 Izolacijska zaokrožnica
KÖSTER Tesnilna malta Plus
4 Izolacija površin
KÖSTER NB 1 siv
5 Izolacija cevnih prebojev
KÖSTER KB-FIX 5
KÖSTER KB-Flex 200 tesnilna masa
6 Obrizg za oprijem
KÖSTER Sanirni omet - osnovni obrizg
7 Omet
KÖSTER Sanirni omet Beli
8 Fini zaključni omet
KÖSTER Fini omet
9 Barva
KÖSTER Silikonska barva bela

Tesnjenje z negativne, tj. notranje strani, pri obstoječih stavbah izvajamo z mineralnimi tesnilnimi sistemi. Le-ti se odlično vežejo na mineralne podlage, ne glede na to ali je podlaga suha, vlažna ali celo mokra.      
Podlaga, na katero nanašamo tesnilne sisteme, mora biti trdna in zdrava ter ne sme vsebovati elementov, ki bi lahko vplivali na vezljivost. Stare omete je potrebno odstraniti, dilatacije očistiti in odstraniti vse nevezane elemente. Kot predpremaz uporabimo KÖSTER Polysil TG 500. Ta utrdi podlago in zmanjša mobilnost soli v podlagi. Za površinsko izravnavo in izdelavo zaokrožnic na stikih tla-stena uporabimo KÖSTER Reparaturno malto. Tesnilni sloj naredimo s KÖSTER NB 1 Sivi, za hitrejšo vgradnjo uporabimo KÖSTER NB 1 »Hiter«. Nato tesnilni sloj prešpricamo s KÖSTER Polysil TG 500 in s tem dodatno utrdimo podlago. V kolikor želimo svetlejšo površino, končni premaz naredimo s KÖSTER NB 2 Beli. 
Preboje zatesnimo s trajnoelastičnim tesnilnim kitom KÖSTER KB-Flex 200 in nato vrtine zamažemo s hitrovezočo tesnilno malto KÖSTER KB Fix 5.          
Kjer so stene močno prepojene z vlago in jih je le-ta že načela, je zelo priporočljiv nanos KÖSTER Sanirnih ometov. KÖSTER Sanirni ometi so zasnovani posebej za sanacije zidov z visoko vsebnostjo vlage in soli. KÖSTER Sanirni ometi izsušijo steno in absorbirajo ostanke soli. Ne vsebujejo apna ali gipsa in so paropropustni. Ustvarjajo zdravo in prijetno bivalno atmosfero.     
Preden na steno nanesemo zaključni omet naredimo vezni sloj – obrizg za boljši oprijem. Le-tega naredimo tako, da KÖSTER Sanirnemu ometu dodamo KÖSTER SB Vezno emulzijo in ga točkovno nanesemo na steno (naredimo obrizg). S temo dobimo večjo površino, ki nam zagotovi optimalen oprijem končnega sloja na podlago. Na razpolago je več vrst KÖSTER Sanirnega ometa: siv, bel, hiter in lahek. KÖSTER Sanirni omet 2, bel po navadi uporabljamo pri starejših stavbah, saj zaradi bele barve ne potrebuje beljenja. KÖSTER Fini omet ustvari zelo gladko površino, priporočen pa je za uporabo tam, kjer morajo biti zadovoljene arhitekturne zahteve. KÖSTER Sanirne omete je mogoče barvati, a le s paropropustnimi barvami, kot sta npr. KÖSTER Silikonska barva bela ali KÖSTER MF1.

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

Notranje kletne izolacije proti tekoči vodi in vodi pod pritiskom - od zunaj

1 Izolacija/ prodor vode
KÖSTER KD 2 hitro reakcijski prah
2 Prednamaz
KÖSTER Polysil TG 500
3 Površinska izravnava/ zapolnitev fug
KÖSTER Tesnilna malta Plus
4 Izolacijska zaokrožnica
KÖSTER Tesnilna malta Plus
5 Izolacija površin
KÖSTER KD sistem
6 Izolacija cevnih prebojev
KÖSTER KB-FIX 5
KÖSTER KB-Flex 200 tesnilna masa
7 Obrizg za oprijem
KÖSTER Sanirni omet - osnovni obrizg
8 Omet
KÖSTER Sanirni omet Beli
9 Fini zaključni omet
KÖSTER Fini omet
10 Barva
KÖSTER Silikonska barva bela

Zelo problematična situacija: z notranje strani moramo narediti kletno izolacijo, a voda skozi steno aktivno vdira v stavbo. V takšnem primeru je edina rešitev KÖSTER KD Sistem. Deluje pa takole.
KÖSTER KD 2 Hitro reakcijski prah z roko nanesemo direktno na aktivni vdor vode. Prah zreagira v nekaj sekundah in formira vodonepropustno malto. Ko so aktivni vdori vode zaustavljeni lahko začnemo z aplikacijo tesnilnih slojev: KÖSTER KD 1 Tekočega utrjevalca, KÖSTER KD 2 Hitro reakcijskega prahu in KÖSTER KD 3 Tekočega utrjevalca. Alternativno lahko tukaj izvedemo  tesnilni sistem s Köster NB 1.  
Podlaga, na katero nanašamo tesnilne sisteme, mora biti trdna in zdrava ter ne sme vsebovati elementov, ki bi lahko vplivali na vezljivost. Stare omete je potrebno odstraniti, delitacije očistiti in odstraniti vse nevezane elemente. Pred nanosom KÖSTER KD Sistema podlago rahlo navlažimo. Za površinsko izravnavo in zdelavo zaokrožnic na stikih tla-stena uporabimo KÖSTER Reparaturno malto.   
Preboje zatesnimo s trajnoelastičnim tesnilnim kitom KÖSTER KB-Flex 200 in zamamžemo s hitrovezočo tesnilno malto KÖSTER KB-Fix 5.        
Kot tesnilnni sloj najprej nanesemo KÖSTER KD 1. Na površino ga nanesemo s čopičem. Nato, v še mokro podlago, vtremo KÖSTER KD 2 Hitro reakcijski prah, ki nemudoma formira suh tesnilni sloj. Da tako nastali tenilni sloj utrdimo in okrepimo, nanesemo tretji del sistema, tj. KÖSTER KD 3. Za popolno zatesnitev kletnih prostorov, nanesemo še dve plasti KÖSTER KD 1. Alternativno lahko tukaj izvedemo  tesnilni sistem s Köster NB 1.         
Kadar so stene močno prepojene z vlago in jih je le-ta že načela, je priporočljiv nanos KÖSTER Sanirnih ometov. KÖSTER Sanirni ometi so zasnovani posebej za sanacije zidov z visoko vsebnostjo vlage in soli. KÖSTER Sanirni ometi izsušijo steno in absorbirajo ostanke soli. Ne vsebujejo apna ali gipsa in so paropropustni. Ustvarjajo zdravo in prijetno bivalno atmosfero.     
Preden na steno nanesemo zaključni omet naredimo vezni sloj –obrizg za boljši oprijem. Le-tega naredimo tako, da KÖSTER Sanirnemu ometu dodamo KÖSTER SB Vezno emulzijo in ga točkovno nanesemo na steno-naredimo obrizg. S temo dobimo večjo površino, ki nam zagotovi optimalen oprijem končnega sloja na podlago.     
Na razpolago je več vrst KÖSTER Sanirnega ometa: siv, bel, hiter in lahek. KÖSTER Sanirni omet Beli ponavadi uporabjamo pri starejših stavbah, saj zaradi bele barve ne potrebuje beljenja. KÖSTER Fini omet ustvari zelo gladko površino, priporočen pa je za uporabo tam, kjer morajo biti dosežene določene arhitekturne zahteve. KÖSTER Sanirne omete je mogoče barvati, a le s paropropustnimi barvami, kot sta npr. KÖSTER Silikonska barva bela ali KÖSTER MF1. 

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumetaciji.

Izolacija predorov z negativne strani

Za hidroizolacijo negativnega tlaka z notranje strani lahko izbiramo med več hidroizolacijskimi sistemi. Za zaustavitev majhnih vdorov vode lahko uporabimo KÖSTER KD 2 hitro reakcijski prah in KÖSTER Waterstop. Fuge lahko popravimo s KÖSTER Tesnilno malto ali KÖSTER Tesnilno malto Plus in KÖSTER NB 1 Siv, zadnjega lahko uporabimo tudi kot hidroizolacijo z negativne strani.


Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumetnaciji.

Izolacija predorov pri zaprtem načinu gradnje

1 Injektiranje razpok
KÖSTER 2 IN 1 injektirna smola
2 Delovni pripomočki
KÖSTER 1K-injektirna črpalka
3 Izolacija prodorov vode
KÖSTER Polysil TG 500
4 Izolacija površin
KÖSTER KD sistem
KÖSTER NB 1 siv
5 Zaščita površin
KÖSTER C-Coat

Metoda hidroizolacije predorov s KÖSTER-jevimi izdelki temelji na kombinaciji tesnjenja iz negativne (notranje) strani in tekoče komponente, ki premošča razpoke. Vodotesne plasti ne prepuščajo vode, prav tako voda ne more vdreti med plasti, niti se ne more širiti vstran, tako kot pri membranah. Sistem ne potrebuje drenaže. Voda ne odteka v v okoliško zemljo, kar pomeni, da sistem tesnjenja ne vpliva na podzemni nivo podtalnice.    

Sistem je primeren za zaprti način gradnje predorov. Tekočo vodo zaustavimo z injektiranjem KÖSTER IN 1, ter jo nato trajno zatesnimo z elastično PU smolo KÖSTER IN 2.  Namesto zgornjih dveh izdelkov lahko uporabimo tudi KÖSTER 2 IN 1. Manjše vdore vode, ali pa kar cele stene, skozi katere vdira voda, zatesnimo s KÖSTER KD 2 hitrim reakcijskim prahom. Ko je površina tako pripravljena, celotna površina predora pa suha in zdrava, celoten predor zatesnimo s KÖSTER  NB 1 Sivi. S tem je narejena izolacija iz negativne strani. Ko je KÖSTER NB 1 Sivi strjen in suh, nanj nanesemo KÖSTER CRF 1. KÖSTER CRF 1 je ekstremno elastična bitumen/kavčuk masa za vročo vgradnjo. Odlično premošča razpoke, saj ima razteznost do 2000%. Na ta tesnilni sistem nanesemo še eno plast betona. Tako je izolacija v sendviču, med dvema plastema betona.

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

 

 

 

Back

Top
Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Kuwait Latvia Lebanon Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America